torstai 18. kesäkuuta 2015

Taloteknisiä ratkaisuja

Uuden lattiavalun ansiosta saimme siis kaikki vesiputket piilloon lattian alle. Ensimmäiset putkisuunnitelmat olivat, että ne kulkevat näkyvissä. Kylpyhuoneeseen oli tulossa harmaille seinille keltaiset putket. Ajatus jäi jotenkin päälle ja mietimme jo, mistä kohdasta ne nousevat kylpyhuoneessa seinälle. Sitten havahduin. Tilannehan oli ohi. Ei olisi mitään järkevää syytä kierrättää niitä huvin vuoksi seinillä. Suunnitelma oli vanhentunut. Putket roilottiin seinään. 

Vesiputkien paikat kph:n seinällä

Ilmanvaihtojärjestelmän valinta oli haastavaa. Nytkään en ole varma, onko valinta paras mahdollinen. Mietimme täysin koneellista, pienelle säädettyä ilmanvaihtoa, toisena vaihtoehtona painovoimainen tulo ja koneellinen poisto. Päädyimme jälkimmäiseen. Mieli muuttui kyllä jonkusen kerran, putkarin onneksi emme ihan joka kerta ilmoittaneet hänelle muutoksesta. 



Puhdasta ilmaa on helppo hengittää

Koneellisen ilmanvaihdon suurimmat plussat ovat tulo- ja poistoilman määrän hallitseminen, tuloilman lämmön säätö -> energiatehokkuus, viihtyvyystekijä. Miinuksia ovat mahdollisuus, että korvausilmaa vedetään rakenteiden läpi, rakenteet eivät ole tiivitä sekä hinta.

IV-suunnitelma
Painovoimainen + koneellinen toimii hyvin, kunhan tuloilmaventtiileitä on tarpeeksi, jolloin ilma tulee oikeasta paikasta. Järjestelmä on koneelliseen verrattuna paljon kevyempi, lue halvempi. Tuotekehitystä on tälläkin saralla tapahtunut. Tuloilmaventtiilit on varustettu äänenvaimentimilla ja märkätiloissa on kosteussensorit. Katolle tulee huippuimuri, joka imee aina vähän ilmaa, jotta huoneilmavaihtuu tasaisesti, mutta suihkussa käydessä se imee kosteuden nopeasti pois. Käytävälle tuleva ilmalämpöpumppu varmistaa ilman kiertämisen.


MH:n ainoa tuloilmanlähde oli avattu tuuletusluukku


Päätimme yhdistää kaikki poistoputket ja ilmanvaihtoa ohjataan liesituulettimesta. Tämä vaikuttaa myös keittiösuunnitelmaani. Alankin tutkia, mikälaisessa lieskarissa on sulkupelti. Ilmeisesti sitä ei valitsemaani malliin saa, mutta toivottavasti löydän kaapin runkoon menevän mallin, en halua lieskaria näkyville. Yläkaappien linjakkuus on vaarassa kärsiä, täytyy kysyä, voisiko säädön tehdä muualta kuin lieskarista.

Kaikki sähköt myös uusittiin. Tein sähkösuunnitelman pitkälti vanhan pohjalta, koska suunnitelma oli melko hyvä ja turhahan hyvää on muuttaa. Poistin kuitenkin katonrajassa olevat pistorasiat ja lisäilin niitä jouluvaloille ja kaiken maailman latureille. Nykyään on huomiotava myös TV:n mahdolliset paikat. Sen yhteyteen tarvitaan aikamoinen määrä pistorasioitakin. Tässä vaiheessa voi varmistaa, että jalka- ja pöytävalaisimet saavat sähkön läheltä ja vältytään jatkojohtovedoilta.


Sähkösuunnitelma
Valaistusta lisättiin olohuoneeseen. Olohuone on melko suuri, joten reunoille laitetaan led-spotteja. Myös käytävän valot ovat ledejä. Valaistus on tärkeää suunnitella hyvin. Hyvää valaistusta ei edes ajattele, mutta huonon valaistuksen kyllä huomaa! Eräänä iltana uni ei meinannut tulla. Syitä oli kaksi: Aloin miettiä, olinkohan nyt varmasti piirtänyt sähkökuviin yhdelle eteisen valaisimista oman katkasijan. Aamulla selvisi, että olin. Toinen syy oli että olin pakannut jo pimennysverhot ja ihana pohjoisen aurinko paistoi huoneeseen. Kauhukseni huomasin hiljattain, että vaatehuoneeseen en ollut merkinnyt valaisinta! Onneksi sähkäri oli sen sinne omatoimisesti laittanut.

Olohuonetta ja uusia sähköjä.


Projekti muistuttaa siitä, kuinka paljon suunniteltavaa yhdessä talossa on. Totuttelua vaati aluksi se, että minulle soitetaan ja kysytään "mitä nyt tehdään, kun...". Välillä vastaaminen on helppoa, toisinaan tekisi mieli sanoa "Ei mitään hajua!" mutta "Selvitän asian." on ehkä asteen ammattimaisempi. Huvittavaa todeta piirtämieni kuvien merkitys: Pistorasiat ilmestyvät seinille niihin kohtiin, joihin olen ne piirtänyt, uudet seinät ovat tarkasti niille määräämilläni kohdilla. 





Vertailun vuoksi 60-luvun arkkitehtuuria ja nykyaikaista arkkitehtuuria

2 kommenttia:

  1. Kyllä sä oot sitte ajatellut kaikkea :) En malta odottaa, että nään remontin valmiina. R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnittelu on vaihtoehtojen tutkimista ja päätösten tekoa. Parin viikon päästä pitäisi olla muuttovalmis!

      Poista