perjantai 26. kesäkuuta 2015

Säilytetään, ei säilytetä

Remontissa on tarkoius säilyttää talon henki sekä kaikki mikä on säilynyt vähintäänki ookoo kunnossa. Alkuviikosta perehdyimme ikkunoihin. Olin toivonut, että ne voitaisiin säilyttää. Sisäpuolinen lasi olisi vaihdettu lämpölasiin lasitusliikkeessä. Lasitus on melko kallista, sillä uusi lasitehdään vanhoihin karmeihin. Työstö vaatii paljon käsityötä ja se ymmärrettävästi maksaa. Ulkolasi olisi säilynyt ennallaan kuten myös kaikki karmit, puitteet ja ulkolasien kiinnityssalvat (jotka ovat aika söpöt). Todellisissa restaurointkohteissa on aina huomioitava vanhan ja uuden lasin ulkonäköero. Etenkin jos vain osa laseista vaihdetaan, tulisi niiden olla samalta aikakaudelta. Jos mielessä vertaat mökin tai vanhan kerrostalon ikkuaa nykyaikaiseen tasaiseen ikkunaan, tiedät mistä puhun. Ajattelin lahjoittaa vanhat ikkunat uusiokäyttöön. Osassa isoista ikkunoista sisin lasi on harmaantunut. Tämä johtuu siitä, että ikkuna on vuotanut ja lasi hapettunut. Ikkunoissa on kuitenkin kolminkertainen lasi.


Hintaero uusien ja vanhojen ikkunoiden kunnostamisen välillä ei ollut loppuen lopuksi kovin suuri. Ulkopuolelta ikkunoista löytyi isoja ongelmia: puiset karmit olivat melko lahot, vesipellit oli asennettu karmin päälle ja väliin oli tullut rako, joka suorastaan houkuttelee veden valumaan ulkoseinää pitkin ja ikkunoiden tiiveys on mitä on.

Olohuoneen ikkunarivistö

Ikkunakauppias kävi työmaalla. Päädyimme olohuoneessa kiinteisiin ikkunoihin, jolloin karmi pysyy kevyenä ja valoaukko jopa hiukan suurenee entisestä. Ikkunoihin saadaan nyt myös korvausilmaventtiilit. Venttiileissä on äänenvaimennus ja talvi-asento. Plussaa. Oli aika jännittävää valita mustat karmit. Mietin jotain supertummanharmaata, mutta kauppias neuvoi valitsemaan mustan, koska eroa ei kuitenkaan huomaisi lopputuloksessa ja standardiväri on paljon edullisempi. Siispä valitsin mustan. Nyt jännittää, minkä näköiset ne sitten ovat. Mustathan nuo nytkin ovat, mutta vanha musta on eri asia kuin uusi musta.
Ikkunoita tutkiessa vaikutti siltä, että karmi saattaisi jatkua lattiasta kattoon kantavana rakenteena. Pienen porailun ja naulojen irroittamisen jälkeen voitiin todeta, ettei näin ollut. Jos olisi, ikkunan vaihto olisi ollu - ei mahdotonta - mutta haasteellista. Olohuoneen ikkunoiden välissä oli rakennekuvista poiketen terästolpat.


Vasemmalla terästolpan kohta. Ulkopuolella voi erottaa kiinnityshakasen.Makuhuoneissa on alunperin ollut tuuletusluukut, ne sellaiset, joissa ei ole lasia. Niitä saisi vielä nykyään, mutta niiden äänieristys on olematon. Aluksi ajattelin, että otan ne silti, ulkonäkösyistä. Pikamietinnän jälkeen päädyin sittenkin lasilliseen tuuletusikkunaan. Kun kerta uusitaan, se voi olla nykyaikaista! Vanhaa on hölmöä imitoida uudella, kun se ei kuitenkaan vastaa alkuperäistä. Asumismukavuudesta ei tässä nyt tingitä. Sitäpaitsi kyseiset ikkunat eivät näy julkisivussa, ne ovat kaikki pihalle päin. Olohuoneen yhteydessä olevaan makuhuoneeseen täytyy myös laittaa tuuletusikkuna, sillä kaikissa huoneissa tulee olla tuuletusmahdollisuus. 


Ikkunakaavio helpottaa tarjouksen ja tilauksen tekemisestä


Ikkunoiden asennus tapahtuu päivässä. Nopeaa toimintaa, sanoisin. Samalla kun ikkunat vaihdetaan, vaihdetaan myös seinään lämmöneristys. Runkopaksuus on 125mm ja tuon verran on myös mineraalivillaa. Se vaihdetaan ikkunoiden kohdalla SPU:hun. Muutoin emme vaihda ulkoseinien eristystä. Yläpohjaan tulee eristettä lisää ja sieltähän se lämpö pääasiassa karkaa.


Väliovet säästössä. 

Ulko-ovi on raskas puinen ovi. Sen haluan ehdottomasti säilyttää. Täytyy hieman nähdä vaivaa = käyttää voimaa, että pääsee sisälle. Myös oven molemmin puolin olevat ikkunat säilyvät. Ovea pitää hieman tiivistää. Sisällä väliovet karmeineen säilyvät. Niissä on hienot pallo-kahvat, joita isäni jemmasi lisää muutama vuosi sitten jonkun korjattavan Cumuluksen roskalavalta. On sitten vaihto-osia. Erään mielestä ovet pitäisi ehdottomasti maalata ja kunnostaa, ennen kun ne laitetaan paikalleen, mutta luottoentisöintimaalarini ehtii tehdä sen vasta parin vuoden päästä. ;)

Ikkunoita ei ole vielä tilattu. Pieni epäilys kalvaa mieltäni, pitäisikö sittenkin kunnostaa vanhat?


Ikkunamittoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti