lauantai 18. heinäkuuta 2015

Keittiö

Jos keittiö on kodin sydän niin talollamme on ollut hieman rytmihäiriöitä. Keittiön suunnittelun lähtökohtana oli toimivuuden ja muiden itsestään selvyyksien lisäksi se, että se ei ole liian kliininen tai muuten nykyaikainen rentoon kotiimme. Talossamme on alun perin ollut pyykkikone keittiössä. Halusin säilyttää keittiön hengen ja jotenkin pyykinpesu kuului kuvioon. Keittiön päätyyn tulevasta kodari-boksista olenkin kertonut jo aiemin.

Keittiön pitää olla viihtyisä. Nautin ruuanlaitosta ja vaikken nauttisikaan niin keittiössä tulee perheen pääkokkina vietettyä paljon aikaa. Keittiöön tulee myös aamiaispöytä ja haluan, että tunnelma on rauhallinen. Aluksi oli tulossa Smegin pinkki tiskikone.

Materiaaliksi valitsin vanerin. Yläkaappien ovet halusin näyttävän siltä mitä ovat. Vaneria. Vaihtoehtoina oli viilutettu ovi, jota kiertäisi vanerisuikale sivuilla, jolloin oven reuna näyttäisi vanerilta. Tällaista tuotetta ei tietenkään isoilta keittiötoimittajilta saatu, koska heidän tuotteensa tulevat suoraan linjastolta. Lisäksi ei-oota oli kodari-boksia kiertävä levy, joka ylittää standardimitat. Meillä siis keittiön päätyyn tulee boksi, jossa on siivouskaappi, pesutorni ja kuivauskaappi.

Kodari-boksi keittiön päädyssä

Keittiöluonnos

Pyysin tarjouksen eräältä isolta keittiöfirmalta. Ovet vaihtuivat viiluoviksi, boksin seinät, jos noin syvänä haluaa, kalustelevyksi ja hinta oli hurja. Onneksi tuttavapiiriin kuuluu puuseppä, joka tekee kalusteita. Hänen avullaan saimme keittiön haluamistamme materiaaleista. Lisäksi hän melkeinpä vaati, että valkoiset alakaapit tehdään myös vanerista. Tasokin on valkoisella laminoitua vaneria, joten yksiaineisuus toteutuu. Puuseppä ei ollut aiemmin tehnyt vanerisia kaappeja, eikä mene takuuseen siitä, miltä ne näyttävät muutaman vuoden kuluttua. Yläkaappien ovet saattavat vääntyä millin, parin verran. Tämän tiedostaen valitsin ovet. Pinta käsiteltiin mattavahalla, jolloin puun pehmeys säilyy. mutta pinta on suojattu tahmatassujen jälkiä vastaan. Alakaappien laminointi estää niiden vääntymisen.

Mattavahattua vaneria
Haasteena vanhojen kuvien pohjalle suunnittelussa on se, etteivät mitat vastaa todellisuutta. Tämän takia en suostuisi tekemään kenellekään toiselle kovinkaan tarkkaa etäsuunnitelmaa vanhaan taloon. Kun päätös keittiön ottamisesta oli tehty, otettiin tekijän kanssa tarkat mitat paikan päällä ja sovittiin luonnoskuviin tulevista muutoksista. Tämä tapahtui eräänä kesäisenä iltana molempien osapuolien vietettyä päivän valmistujaisissa. Seurauksena se rytmihäiriö.VanerikeittiöLomamme aikana kalusteet oli toimitettu työmaalle. Kaikki näytti oikein hyvältä, kunnes niitä alettiin laittaa paikalleen. Liesi ja uuni olivat väärällä kohdalla! Tämän seurauksena myös yläkaappiin piilotettu liesituuletin oli väärässä kohdassa. Tai sitten ilmastointiputken ja yhden seinän paikka olivat vääriä. Ongelma johtui siitä, ettei työmaalla sovittuja muutoksia oltukaan tehty lopullisiin kuviin. En tarkistanut viimeisimpien kuvien mittoja uudestaan, koska oletin, että ne olisivat oikein kun kerran yhdessä ne paikan päällä katsoimme. Vaihtoehtonahan olisi ollut uusien kaappien tilaaminen, mutta se olisi ollut melko iso homma. Se olisi pitkittänyt muuttoamme ja ollut epäedullinen tavarantoimittajalle. Hieman mietittyämme keksimme hyvän ratkaisun. Tiskikoneen ja altaan paikat vaihdettiin, uuni saatiin myös oikealle kohdalle. Kalustemies kävi lyhetämässä yhtä tasoa, toi toisen tilalle pidemmän ja teki kaksi uutta yläkaapin runkoa. Seuraavana päivänä ne olivat jo seinällä. Huvittava seuraus tästä oli kapea tarjotinkaappi. En tiennytkään, että sellaisen haluaisin, mutta onpas kätevä!


Tajotinkaappi lieskaikaapin vieressä

Lopputulos on kyllä hieno! Käsityön jälki on kyllä pienen joustamisen arvoista. Onneksi saimme vanerikeittiön! Voin kyllä suositella handyhand-kalustefirmaa muillekin ammattitaitoista puusepäntyötä ja yksilöllistä ratkaisua arvostavalle. 


Laadukas lopputulos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti