perjantai 7. elokuuta 2015

Iki-ihana IKI-kiuasIKI-kiuas Monolith
 Nyt se on testattu. Kiuas. Valitsimme IKI-kiukaan Monolithin. Olin jo aikoinaan tutustunut kysiseen tuotteeseen erään harjoitustyön merkeissä. Saunamme on melko iso (n. 12m³) ja täten vaatii myös tehokkaan kiukaan. Esteettisyys on myös tärkeää.

Monolith-sähkökiuas on suunniteltu yhteistyössä IKI-Kiuas Oy:n ja dSign Vertti Kivi & Co:n suunnittelijoiden kanssa. Monolith-kiukaassa yhdistyvät suomalainen muotoilu, tyylikkyys ja käytännöllisyys. Kiuas on valmistettu Suomessa käsityönä korkealuokkaisista materiaaleista tinkimättömällä ammattitaidolla.  Monolith tornikiuas koostuu hiotuista RST-putkirakenteista, jolla lämpö saadaan sidottua kiukaan tärkeimpään osaan; kiviin. Kiukaan suuri kivimassa lämpenee löylykuntoon n. 45 minuutissa, jonka jälkeen saunojat pääsevät nauttimaan kiukaan kosteista ja happirikkaista löylyistä.

Sähkökiuasta ohjataan erillisellä Wave-ohjauskeskuksella, jonka voi sijoittaa saunaan tai saunan ulkopuolelle.

Porras ja laude

Sauna on meidän kodissamme tärkeä paikka. Etenkin miehelleni, joka lähes joka ilta nollautuu työpäivästä saunomalla. Sauna on siis siinäkin mielessä meillä hyvä sijoituskohde, että sillä vähennetään miehen vuosittaista lomantarvetta. Lasten toivomus oli, ettei saunassa ole liian kuuma. He tykkäävät makoilla lauteilla ja ahtautuivatkin vanhassa saunassa vieriviereen lauteille. Niinpä uusi saunamme sai koko saunan kokoisen keskilauteen. Siinä on nyt tarpeeksi tilaa kolmelle tenavalle. Kunhan ehdin, ompelen heille muutaman ison saunatyynyn. Tai ehkä sinne tulee muutama rahi, ne ovat monikäyttöisiä. Käytäntö osoittaa, mitä saunamme tarvitsee, vältän hätiköityjä päätöksiä. Toisella sivulla on ylälaude, jossa saa kuunnon löylyt. Sivuplussana saimmekin saunan, jossa voi harrastaa saunajoogaa!


Ensimmäinen saunailta perheen kanssa oli hyvä! Löylyt olivat todella pehmeät ja happirikkaat, vaikkei ilmanvaihto vielä toimikaan. Lauteiden välistä tuli kuitenkin raitista ilmaa kiuakkan vieressä lähellä lattiaa olevasta tuloilmaventtiilistä. Tuloilma siis toimii todistetusti, vaikka sen varastosijoitusta epäilinkin aiemmin. Niin ja lisäksi, ulkovaraston purku taitaakin olla pian jo ajankohtainen kun salaojat kaivetaan sen läpi.


Pieni rakennekuva. Smyygit puuttuvat vielä oviaukostaSaunaa valaisevat vapaasti sijoitellut ledit katossa, tavoitteena tunnelmallinen tähtitaivas. Lisäksi saunan valaistusta voi säädellä kylpyhuoneen valaistuksella. Kylpyhuoneessa on kirkas kattovalaistus, joista toinen valaisin on lähellä saunanovea. Ovi on kuparinsävyinen lasiovi, jonka läpi valo tulee pehmeästi. Tunnelmallisempi valaistus saadaan käyttämällä kylpyhuoneen katosta altaiden päällä roikkuvia lamppuja.


Pesualtaiden yllä roikkuvat lamput

Toivon, ettei meillä ihan vielä saunota joka ilta, koska saunomisen jälkeinen tuuletus hoidetaan pitämällä ulko-ovea auki. Ja pimeällä sisälle tulee kaikkia yö-ötököitä. Yöks. Ötököitä meillä tapaa sisällä muutenkin nyt laajassa skaalassa, koska ovet ja ikkunat ovat paljon auki, koska ilmanvaihtoa ei tosian vielä ole. Kaivoin lapsena kummisedältä saamani ötökkä-kirjan esille, jotta voimme harrastaa hyönteisbongausta. Täten pienistä vierailijoista saa ilon irti.

Ötökkäoppia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti