sunnuntai 29. toukokuuta 2016

IkkunatVanhan rakennuksen ikkunoissa voidaan pitää nyrkkisääntönä, että jos ne on 1950-luvun jälkeiseltä ajalta, niitä ei kannata säilyttää. Tämä johtuu siitä, että 60- ja 70-luvulla ikkunoissa käytetty puu on ollut huonolaatuista ja huokoista. Rakennukset on tuona aikana muutenkin pääsääntöisesti rakennettu kestämään jokunen vuosikymmen ja vastaamaan tuon ajan nopeasti kasvaneeseen asuntotarpeeseen. Jo rakennuksaikana materiaalien lyhyt elinkaari on tiedostettu. Juuri tämän vuoksi ammattitaidolla ja hyvistä rakennusaineista tehty 70-luvun talo on helmi, jonka arvo piilee paitsi sen harvinaisuudessa myös avarissa tilaratkaisuissa.lähtötilanne


Varhaisemmalta kaudelta olevat ikkunat on yleensä tehty puusepäntyönä hyvästä puusta. Ikkunoiden säilittyminen kannattaa, mikäli mahdollista. Karmien ja puitteiden lisäksi vanhoissa ikkunoissa pitää tiedostaa myös lasin arvo. Vanha, hieman valunut ikkunalasi on osa vanhaa rakennusta. Vanhojen ikkunoiden säilyttäminen on mahdollista, vaikka haluaisi parantaa niiden energiatehokkuutta. Etenkin hyvin säilyneissä kohteissa suosittelen arkkitehdin puoleen kääntymistä.

Uusien ikkunoiden asennus vanhaan kohteeseen on aina haasteellinen tehtävä. Aukot on jo olemassa ja pyrkimyksenä olisi toivottavaa olla myös jonkin näköinen visuaalinen tavoite. Tämän vuoksi suosittelen detalijoiden läpikäymistä ikkunafirman kanssa. Ikkunafirma on myös asentamisen asiantuntija, jonka tulisi ottaa tarkemitat. Näin kohde ja tuote sopivat yhteen, eikä aukot ole liian isot tai ikkunat liian pienet, kuten meillä kävi.

Tässä kuitenkin kuvia väliaikaiseksi osoittautuneista ikkunoistamme sekä nykyisistä. En tiedä, häiritsikö ensin asennettujen väärä koko vain minun silmääni, mutta ne muuttivat koko talon ilmeen.

ensin asennettu versio
nykyinen ikkunaensin
nyt

Onneksi saimme uudet ikkunat ja olemme erittäin tyytyväisiä. Karmit ovat todella huolellisesti tehty ja ilmeeltään hyvin saman kaltaiset kuin vanhat ikkunat. Meillähän kyseessä on säilyttävä korjaus. Ikkunoissa on korvausilmaventtiilit, jotka varmistavat raittiin ilman tulon sisälle. Huoneilma onkin parantunut huomattavasti kun ikkunat asennettiin. Asumismukavuutta lisää se, ettei tuuletusikkunoita tarvitse pitää auki vuorakauden ympäri. Meillä on siis talossamme ainoastaan koneellinen poisto, ilmanvaihtokin on sellainen juttu, josta voisn kirjoittaa.kaunis yhtenäinen ikkunarivistö


Jännittävää oli ikkunoiden asennuksen yhteydessä myös kurkata ulkoseinän sisälle. Aina on olemassa riski, että rakenteita avatessa löytyykin jotain huolestuttavaa. Onneksi villat olivat kuivat, joskin vähäiset. Outoa oli, ettei alapuitteita ollut lainkaan, ainoastaan tolpat, joiden päällä ikkunat olivat. Tyytyväisesnä lopputulokseen voin suositella lämpimästi Klas1-ikkunoita. Tästä pääset heidän nettisivuilleen http://klas1.fi/. Seuraavana vuorossa on naapureiden ikkunaremppa! Meillä hommat jatkuu pihan tekemisen merkeissä ensi viikolla. Niistä lisää seuraavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti