perjantai 4. syyskuuta 2015

KattoNyt on perjantai, mikä tarkoittaa, että kattoremontti loppuu tänään. Olen todella onnellinen, että saimme uuden katon vielä tänä syksynä. Itsestäänselvyyshän ei ollut, että se onnistuisi. Piti saada naapuri mukaan, koska katto on yhteinen, hyvät tekijät paikan päälle ja järjestää remontille laina, koska emme sitä alunperin olleet budjetoineet. Kuntotarkastus taloon tehtiin ennen ostopäätöstä. Katon kuntoa oli tuolloin mahdontonta arvioida, koska se oli lumen peitossa. Valitsimme kattomateriaaliksi taloon sopivan tumman harmaan tiilikuvioisen pellin.

Uusi aluskate ja rimoitusTakaisin asiaan... Kattoremontin vaiheet olivat meillä seuraavat:
Vanhat pellit purettiin katolta. Vaihe osoittautuikin hieman odotettua suuremmaksi, koska vanha kate oli tehty rivipellistä, eli koostui aika pienistä yksittäisistä osista. Vanha aluskate oli laitettu kattotuolien väliin, joten oli järkevää jättää se paikalleen. Katolle laitettiin korotusrimat ja niiden päälle uusi aluskate. Korotuksella varmistetaan katon tuulettuvuus. Aluskatteen päälle tulee sitten vielä rimat ja ruoteet peltien mukaan ja lopuksi pelti päälle ja voilà!
Kattorakenne (vanha aluskate onkin kattotuolien päällä eikä väleissä kuten aiemmin kerroin) 

Aluskatetta ja muuta tarpeellista

Seuraava työvaihe oli vanhojen vesikourujen irrottaminen ja uuden otsalaudan kiinnittäminen. Kattorakenne koroittui entisestä joillakin senteillä, minkä takia uusi korkeampi otsalauta oli tarpeen. Otsalaudat oli valmiiksi maalattu paikalle jääviä vastaavan värisiksi, visuaalisesti muutos ei ole huomattava. 
Lumieste ja otsalauta

Sitten tulivat räystämiehet, jotka asensivat vesikourut ja lumiesteet. Lumiestettä katolle tulikin kymmeniä metrejä, koska talossamme kulkureitit ovat talon seinustalla. Lumiesteet siis laitetaan katolle niihin kohtiin, mistä on kulkureitti. Nimensä mukaisiesti niiden tehtävä on estää lunta tippumasta katolta allakulkevan päälle. Aika tärkeät nuo huomaamattomat kattoturvatuotteet ovat, lähes joka talvi sattuu kuolemantapaus, mikä johtuu katolta tippuvan lumimassan alle jäämisestä.


Uusi katto, uudet kourut      (vrt uusi vuosi, uudet kujeet)

Parhaillaan pojat asentavat keittiön kattoikkunaa. Se onkin tuottanut meille paljon iloa! Kuilusta on leijaillut sahanpurua ja olemme näin saaneet ihailla lumisadeimitaatiota suoraan keittiössä, ei ihan kaikkien kohdalle satukaan! Katossa oleva reikä on ollut peitettynä muovilla ja sateen sattuessa ropina muistuttaa telttailusta sateella. Pienet on ilot, voisi joku luulla. Niin ovat, tiedän.
Olen myös vakuuttunut siitä, että kattoikkunan säilyttäminen oli hyvä juttu. Nyt kun aukko on ollut peitettynä, on koko keittiö ollut hämärä ja jotenkin ankea. On asioita, joissa ei kannata antaa periksi.


Nousimme auringon kanssa odottamaan uutta päivää
Uusi ja vanha


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti